Om bandet

Om Mainland Jazz Collective

Mainland Jazz Collective består av en grupp skickliga unga jazzmusiker som brinner för jazzen från framförallt 50- och 60-talen. Hängivet tar de sig an denna själfulla musikstil, men tar den även vidare till oanade platser med egna kompositioner, och finurliga och lekfulla arrangemang. Med ett sanslöst sväng, bländande soloinsatser, en bred och spännande repertoar, samt en enorm spelglädje, fångar de alltid publikens entusiasm var helst de framträder! Bandet är baserat i Stockholm och har sedan dess uppstart sommaren 2015 genomfört en lång rad spelningar och turnéer på jazzklubbar, danser, restauranger, privata evenemang mm.

Från vänster: Leonard Werme (altsaxofon), Johan Tengholm (kontrabas), Hannes Junestav (trombon), Oscar Johansson Werre (trummor), Britta Virves (piano),  Erik Tengholm (trumpet & flugelhorn). Foto: Elvira Glänte

Musikerna


Erik Tengholm - trumpet

Leonard Werme - altsaxofon

Hannes Junestav - trombon

Britta Virves - piano

Johan Tengholm - kontrabas

Oscar Johansson Werre - trummor


Samtliga bandmedlemmar i Mainland Jazz Collective är utexaminerade, eller nuvarande studenter vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Några har även genomfört andra framstående jazzmusikerutbildningar som till exempel de vid Skurups och Framnäs folkhögskolor. Alla är också flitigt aktiva frilansmusiker med bred kompetens, och medverkar i otaliga musikaliska sammanhang runt om i Sverige och världen.


Både bandet som helhet och individuella musiker i bandet har blivit tilldelade ett antal priser och stipendier. Här följer ett urval: Faschings Vänners stipendium (2017 & 2019), Louis Armstrong-stipendiet (2017), Ronnie Gardiner Swedish Drummer Deserving Wider Recognition Award (2017), Stockholms borgerskaps musikstipendium i samarbete med KMH (2017), Uno Naissoo Composition Competition Winner (2016), Ivar Rondins Stipendium (2016), pris vid Svensk Jazzfinal på Fasching (2015), SKAP:s jazzkompositionspris (2013).


Tidigare ordinarie bandmedlemmar är Eric Lindh - gitarr, och Leo Krepper - gitarr. Britta Virves kom med i bandet i början av 2018.

Repertoaren

 

Den mest betydande föregångaren och bandmodellen för Mainland Jazz Collective, är trumslagaren Art Blakeys band The Jazz Messengers. Den legendariska bandet  var verksamt hela 35 år mellan 1955 och 1990 och hade under den tiden med många av de allra största namnen inom jazzen på samtliga instrumentposter. En del av dem var dessutom mycket framstående kompositörer och Mainland Jazz Collective har valt att spela en hel del musik skriven av dessa musiker, Wayne Shorter, Freddy Hubbard och Benny Golson för att nämna några.

 

I vissa fall spelar Mainland Jazz Collective arrangemangen ur The Jazz Messengers repertoar mer eller mindre som originalen, för att visa upp den häpnadsväckande låtskatt den utgör. Men musikerna i MJC är också skickliga kompositörer och arrangörer, så i bandets repertoar finns även en massa egna kompositioner och arrangemang på klassiska jazzlåtar som de olika musikerna i bandet har satt sin personliga konstnärliga prägel på.

 

Mainland Jazz Collective har även musik som passar sig för dans, och i en mängd andra sammanhang. Det är inte heller ovanligt att mer eller mindre överaskande låtar slinker med i programmet om stämningen kräver det, vilket brukar vara till lyssnarnas förtjusning!